fbpx

gris i frihet

Griser er sosiale, intelligente og nysgjerrige dyr. De har følsomme neser og en god luktesans, og bruker trynet for å finne mat. Å grave i jorden, utforske og bevege seg fritt er en del av grisenes grunnleggende behov, men som de ikke får utløp for i trange betongbinger.

Fakta om gris

  • Grisen anses å være mer intelligente enn hunder
  • Griser er veldig renslige
  • Grisens mest dominerende sans er lukte­sansen
  • Griser bruker nesen og trynet til å finne mat
  • Griser har veldig god hukommelse
Grisen Maja på dyrefristedet Dale Store Gård

Sosiale og intelligente

I det fri beveger griser seg over forholdsvis store avstander. Flokken er viktig, og grisene kommuniserer med hverandre ved hjelp av ulike lyder. Det er identifisert over 20 ulike lyder, som betyr ulike ting, for eksempel «jeg liker deg» og «jeg er sulten». Grisene grynter også for å varsle hverandre om farer og for å holde kontakt med flokken.

Griser er intelligente dyr, og anses å være smartere enn hunder. De lærer like raskt som hunder, og er både lojale og tilgivende. Griser kjenner igjen mennesker og ser lett forskjell på ulike personer. De drømmer når de sover og de er gode til å planlegge. Griser kan for eksempel gjemme unna mat, for at andre griser ikke skal oppdage den.

Tette familiebånd

Griser er de eneste klovdyrene som bygger rede. Det bruker de til å holde varme i griseungene eller til å varme seg om natten når de skal sove. Griser har et rikt sosialt liv og familiebånd, som varer livet ut. 

Jo mer vi lærer om grisenes avanserte liv, desto tydeligere blir det at de ikke kan få sine naturlige behov ivaretatt innendørs, i en trang betongbinge. De får aldri rote i jorden, og kjenne solen varme på kroppen, eller bade i et gjørmebad. De tilbringer hele sitt liv inne og kan kun bade i sin egen avføring.

Grisene Pia og Tom på dyrefristedet Landerud Gård